Focar de COVID la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești

Cel puțin 64 de persoane, pacienți și personal de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Pe de-o parte Președintele Consiliului Județean Bacău acuză Direcția de Sănătate Publică Bacău că a aprobat prea târziu testarea angajaților de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești. „Inconștiența și iresponsabilitatea cu care au acționat autoritățile care conduc Instituția Prefectului și Direcția de Sănătate Publică Bacău au produs zeci de victime în focarul COVID-19 de la Dărmănești!”, a spus preşedintele CJ Bacău. Conform președintelui Brașoveanu, Direcția de Asistență Socială a solicitat încă din 21 aprilie testarea personalului de la Dărmănești. Este vorba despre personalul care urma să intre în schimbul de două săptămâni pentru a îngriji pacienții. Pentru că DSP nu a dat nici un răspuns, s-a revenit cu o nouă adresă, pe 23 aprilie. Nici de data aceasta nu s-a primit un răspuns și personalul a intrat în schimb în data de 25 aprilie, fără să fie testat.

În replică, Direcția de Sănătate Publică Bacău, recunoaște focarul și spune că s-a instituit carantina. “Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată la data de 28.04.2020, DSPJ Bacău, a recoltat în data de 03.05.2020, la nivelul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești un număr total de 99 de probe, atât de la beneficiari cât și de la personal, dintre care s-au confirmat pozitiv COVID-19, 64 de persoane. Beneficiarii depistați pozitivi și asimptomatici, vor rămâne la nivelul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Dărmănești, județul Bacău, împreună cu personalul depistat pozitiv și asimptomatic în vreme ce beneficiarii depistați negativ, împreună cu personalul depistat negativ, vor fi mutați în structura exterioară a unității, în corpul administrativ. Personalul unității, care se afla la domiciliu anterior acestei testări, rămâne la domiciliu cu întreaga familie, până la împlinirea termenului de 14 zile de la ieșirea din centru; acest personal urmează a fi testat. Direcția de Sănătate Publică a Județului Bacău, prin Compartimentul Supraveghere Boli Transmisibile, are în continuare sub supraveghere focarul de COVID-19 de la nivelul unității. Precizăm că toate datele menționate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta, a declarat  Dr. Mihaela Arim, director executiv DSP Bacău”.

Potrivit unor surse, dintre cele 64 de persoane depistate pozitiv, 21 sunt angajate ale centrului iar 43 sunt asistaţi. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.