FOTO Reeditarea „Zborului Marii Uniri” în Bacău

Unul dintre cele mai importante evenimente ale Anului Centenar, reeditarea „Zborului Marii Uniri” a fost sărbătorit astăzi, în municipiul Bacău.
Au participat oficialităţi, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, ai Instituţiei Prefectului judeţul Bacău, Consiliului Judeţean Bacău, Primăriei municipiului Bacău, primari din judeţ, reprezentanți ai Primăriei Rădăuți și Costești, din Raionul Ialoveni, Republica Moldova, elevi şi cetăţeni, toţi au omagiat gestul eroic al echipajului Niculescu-Precup de acum 100 de ani, care a avut o importanţă deosebită pentru Marea Unire din 1918.


Printre invitaţi s-au numărat Astrid Mallet, nepoata aviatorului Vasile Niculescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea, precum şi general (r.) Necolae Petrescu, preşedintele A.R.P.I.A., filiala Bacău.
Momentul culminant al manifestării a fost zborul elicopterului care, pornit spre Blaj, a survolat Piaţa Tricolorului, iar echipajul a împrăştiat manifeste, reiterând momentul de acum 100 de ani.


În urmă cu 100 de ani, pe 23 noiembrie 1918, din Bacău pleca spre Câmpia Libertăţii de la Blaj un aparat de zbor pilotat de cel care avea să se numere printre eroii Marii Uniri, aviatorul Vasile Niculescu.
Acesta ducea românilor de peste munţi, alături de un sac plin cu manifeste, şi scrisoarea primului ministru Ion C. Brătianu, adresată Consiliului Naţional Român Central, prin care se comunica oficial dorinţa de unire a Moldovei cu Ardealul, dar și faptul că armata română, cantonată în trecătorile Munților Carpați, susținea pe deplin demersul Unirii. Acest mesaj era hotărâtor pentru convocarea Marii Adunări de la Alba Iulia.
Au zburat la 2.600 m altitudine cu un avion Farman 40, împrumutat de la aviaţia franceză, fără paraşute, fără armament, cu carlinga deschisă pe tot parcursul zborului. Pentru a supravieţui temperaturilor scăzute, singura soluţie a fost ca participanții la zbor să îşi protejeze pielea cu un strat gros de parafină.

Foto: Consiliul Judetean Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.