”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!”

Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la 112. ”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” sunt mesajele campaniei, prin care polițiștii vor să atragă atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte.

Poliția Română derulează, la nivel național, o campanie de conștientizare , atât în rândul copiilor, dar și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals la numărul de urgență 112.

Campania implementată de Inspectoratul de Poliție Județean Bacău prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, se desfășoară în perioada 14 februarie – 03 martie a.c. și vizeză elevii, deoarece în ultima perioadă autorii apelurilor false au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor.

Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19.

”Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” – sunt mesajele campaniei, pe care polițiștii de prevenire le-au transmis elevilor Liceului Tehnologic ”A. Saligny” Bacău.

Informațiile transmise participanților s-au axat pe semnificația numărului 112, care este numărul de urgență disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixă, cât și mobilă, oriunde în Uniunea Europeană.

Cetățenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgență – poliție, servicii medicale de urgență și pompieri și este rezervat doar apelurilor ce necesită o intervenție imediată.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol.

În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor!

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.