Inspectorii sanitari veterinari au început controalele de sărbători

Pentru a preveni apariţia unor cazuri de toxiinfecţie alimentară în perioada sărbătorilor de iarnă, inspectorii sanitari veterinari băcăuani au început deja controalele. Sunt verificate condiţiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală și nonanimală destinate consumului uman.

Dar astfel de situații pot fi evitate și dacă băcăuanii ar ține cont de câteva măsuri sanitare. În primul rând trebuie să știe că este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate sau în alte locuri neaprobate.
Este interzisă și tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spaţii, în afară de cele autorizate sanitar veterinar. Este vorba despre abatoare și trebuie menționat că sunt două unități de acest fel în județ, respectiv în comunele Nicolae Bălcescu și Cașin.
Cei care sacrifică porcul în gospodărie pentru consum propriu sunt obligați să testeze carnea pentru a se vedea dacă animalul a fost sănătos. Examenul trichineloscopic poate fi solicitat prin punctele sanitare veterinare din incinta piețelor sau direct în laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău.
Inspectorii atrag mai atenția și că vânzarea cărnii de porc neexpertizată se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.