25 de m.c. de material lemnos confiscaţi şi 35 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 32.000 de lei au aplicat polițiștii de ordine publică, în urma unor controale pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităților ce se pot comite în domeniul silviculturii, pe raza judeţului Bacău. Totodată, au fost constatate 7 infracțiuni, indisponibilizate bunuri, respectiv, un utilaj forestier, tip TAF și un fierăstrău mecanic și indisponibilizată valoric, în vederea stabilirii provenienței și  confiscării a cantității de 510 m.c. lemn rotund și de foc, diverse specii, în valoare totală de aproximativ 107.000 de lei, aferentă avizelor ce fac obiectul infracțiunii de fals informatic.
 
În perioada 17-19 ianuarie a.c., sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică Bacău polițiștii, împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Forestiere Suceava şi cei ai Direcţiei Silvice Bacău, cu sprijinul jandarmilor, au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a ilegalităților referitoare la exploatarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialului lemnos.
În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 2 operatori economici care efectuează activitate de exploatare și un ocol silvic privat. Verificări amănunţite au fost efectuate şi în fondul forestier, respectiv 9 partizi.
 
De asemenea, polițiștii şi jandarmii au efectuat controale în trafic, pentru depistarea autovehiculelor care transportă material lemnos fără respectarea prevederilor legale, precum și în vederea identificării șoferilor care încalcă regulile de circulație.
 
În urma neregulilor descoperite, au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, dintre care 4 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 11.000 de lei, 31 la regimul rutier, în valoare de 17.440 de lei și 4 la alte acte normative, în valoare de 3.800 de lei.
 
Ca măsură complementară, au fost confiscaţi, fizic și valoric, aproximativ 25 de m.c. de material lemnos, în valoare de 4.700 de lei.
 
Au fost constatate 7 infracțiuni, indisponibilizate bunuri, respectiv, un utilaj forestier, tip TAF și un fierăstrău mecanic și indisponibilizată valoric, în vederea stabilirii provenienței și  confiscării a cantității de 510 m.c. lemn rotund și de foc, diverse specii, în valoare totală de aproximativ 107.000 de lei, aferentă avizelor ce fac obiectul infracțiunii de fals informatic.
           
Pentru păstrarea integrității fondului forestier național, prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri, descoperirea și incriminarea faptelor ilegale asociate din circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos la nivel județean, precum și protejarea bugetului de stat prin prevenirea și descoperirea faptelor de evaziune fiscală,  Biroul de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul I.P.J. Bacău organizează frecvent acțiuni în sistem integrat, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Bacău, activități de control la societățile comerciale de profil silvic de pe raza județului, precum și pentru verificarea circulației materialelor lemnoase pe drumurile publice și forestiere, acțiuni în cadrul cărora sunt cooptate și efectivele de ordine publică din teritoriu.
 
Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Sursa: Realitatea de Bacau