Ministrul Sănătăţii, prezent la o acţiune de vaccinare împotriva rujeolei la BUHUŞI

Practic s-a continuat campania de vaccinare începută săptămâna trecută în comuna Coţofăneşti. Zeci de copii au fost imunizaţi.

Campania door to door, de informare şi educare a părinţilor cu privire la vaccinare, dar şi pentru creşterea gradului de vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile, iniţiată de Ministerul Sănătăţii, a continuat astăzi în oraşul Buhuşi.
La acţiune a fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, împreună cu reprezentanţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. Autorităţile locale au pus dispoziţie Centrul Comunitar din oraş pentru organizarea unui centru de vaccinare suplimentar, dar şi mijloacele necesare pentru transportul părinţilor şi copiilor în această locaţie. Aici, micuţii au fost consultaţi şi vaccinaţi de medici de familie şi asistenţi voluntari din municipiul Bacău şi Buhuşi.
„Dacă în luna mai, în cadrul atelierului de lucru organizat la Slănic Moldova, care a precedat startul campaniei, numărul copiilor nevaccinaţi din oraşul Buhuşi, conform catagrafiilor de la acea data, era de 159, până la organizarea acţiunii de astăzi au fost vaccinaţi 140 de copii, dar şi adolescenţi cu vârsta de până la 18 ani. În prima parte a zilei de astăzi au fost vaccinaţi alţi 82 de copii, iar campania continuă până la finalul zilei”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Înainte de vaccinarea copiilor, părinţii au putut participa la o sesiune de informare şi au aflat de la specialiştii de ce este importantă imunizarea. „Motivul pentru care Bacăul a fost primul judeţ în care am demarat această campanie este numărul mare de cazuri de rujeolă confirmate aici de la începutul anului până în prezent. Au fost înregistrate 682 de cazuri, iar 4 dintre copii şi-au pierdut viaţa. Cu siguranţă, nu voi putea ajunge în toate comunităţile care se confruntă cu o rată scăzută de vaccinare, dar vom stabili un model pe care îl vom replica la nivel naţional”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
De la centrul de vaccinare, toată echipa implicată în desfăşurarea acestui eveniment a mers în cartierul Colonia Bistriţei, una dintre comunităţile cu grad scăzut de vaccinare, unde ministrul Pintea a continuat să le ofere părinţilor informaţii despre beneficiile vaccinării.

„Asistenţii medicali şi mediatorii sanitari romi sunt esenţiali în informarea părinţilor cu privire la importanţa vaccinării şi în mobilizarea acestora pentru a merge la timp la medicul de familie. Campaniile de recuperare vaccinală antirujeolă de la Coţofăneşti şi Buhuşi şi experienţa noastră în implementarea Serviciilor Comunitare pentru Copii, în 45 de comunităţi din Bacău, au demonstrat că părinţii îşi vaccinează copiii atunci când autorităţile centrale şi locale îşi unesc forţele”, a declarat şi Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
La activitatea de la Buhuşi au fost prezenţi şi directori şi medici epidemiologi din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică din alte cinci judeţe învecinate, pentru a vedea cum se desfăşoară campania şi să organizeze astfel de sesiuni şi la ei.

Sursa foto: Ministerul Sănătăţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.