Moldova s-a depopulat cu 195 de mii de oameni în ultimii cinci ani

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică arată că regiunea Moldovei a rămas fără 195 de mii de persoane în ultimii cinci ani.  Între 2012-2017, România s-a depopulat cu aproape 1,2 milioane de persoane, iar cei mai mulţi au plecat din Moldova, din judeţele Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani şi Vaslui. Din această regiune au plecat în ultimii cinci ani 195.458 de oameni, ceea ce reprezintă 33% din numărul salariaţilor. A doua poziţie este ocupată de cea mai bogată zonă a ţării, Bucureşti-Ilfov.

Dacă înainte plecau la muncă în străinătate persoane care se încadrau la joburi de studii medii, în prezent se constată că pleacă ingineri, iT-iști, medici și asistente, cadre didactice.

Cei mai mulți români au plecat în Italia, Spania și Germania.

Datele statistice locale arată că între recensământul din 2002 și cel din 2011, în topul depopulării se află Onești, Buhuși și municipiul Bacău, iar în mediul rural, Faraoani, Gura Văii și Luizi Călugăra. Toate oraşele din judeţul Bacău au înregistrat scăderi ale populaţiei de peste 10%.

Sunt însă şi localităţi în care populaţia a crescut. Doar 10. Este vorba, în principal, de comunele din jurul Bacăului: Hemeiuşi Letea Veche, Săuceşti sau Măgura, care s-au transformat în adevărate cartiere ale municipiului reşedinţă de judeţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.