O investiție ratată, de 52 milioane euro, în apa băcăuanilor

Avariile la conducta de aducțiune de apă de la Valea Uzului, care lasă periodic Bacăul fără apă la robinete, sunt cauzate de erori majore de proiectare și execuție. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de un expert, contractat de Compania Regională de Apă (CRAB), după ultimele două avarii din luna iulie, și făcută public acum. Investiția în cei 45 de kilometri de conductă de la Valea Uzului până la Stejaru a fost finalizată în 2012 și a costat 52 milioane de euro. În cei șase ani trecuți de atunci, au avut loc cinci avarii, prima fiind la numai opt luni de la darea în folosință și înainte de recepția finală. Directorul CRAB, Nina Chiper, a explicat că studiul efectuat de către expert a relevant deficiențe de proiectare și execuție, dar mai ales diferențe între proiect și ceea ce s-a pus efectiv în prcatică. ”Sunt multe porțiuni unde conducta este îngropată la distanță de câțiva metri față de unde prevedea proiectul. Sunt multe subtraversări unde conducta trece de la diametrul de 1000 mm la numai 800 mm, ceea ce modifică mult parametrii de funcționare, adică presiunea creează forțe mai mari, care suprasolicită structura. Conducta trebuia să aibă 1000 mm pe tot traseul de 42 de kilometri, conform proiectului. La îmbinări trebuia să existe flanșe de un anumit tip, și s-a descoperit acum că flanșele montate sunt de alt tip, pe care producătorul contractat nici măcar nu le are în catalogul său de produse. De asemenea, nu există studii de presiune. Și mai sunt multe alte probleme”, spune directorul Nina Chiper.
Concluzia și, totodată, sfatul expertului care a efectuat studiul (cifrat la 5000 de euro) este că trebuie efectuată o reexpertizare atentă pe traseul întregii conducte, studii topografice și geologice, pentru a fi depistate zonele vulnerabile. Acest viitor nou studiu, pe care primarul Cosmin Necula îl cataloghează de urgență maximă, ar urma să coste în jur de 280.000 de euro. În urma acestuia, vor fi efectuate noi lucrări la conductă, adică alți bani, altă distracție, pentru a fi corectate erorile din această investiție de 52 de milioane de euro, din bani europeni. Primarul a amintit și de necesitatea ca această conductă să fie modernizată și pe traseul de circa 20 de kilometri rămași de la Stejaru la Bacău, astfel încât parametrii de presiune să fie conformi standardelor, ceea ce ar reduce și mai mult riscul unor avarii. Studiul de fezabilitate pentru această ultimă porțiune de conduct ar urma să coste 58 de milioane de lei, însă primarul spune că Primăria nu discpune de acești bani, dat fiind că întreg bugetul Primăriei, pentru un an, este de 91 de milioane de lei. Primarul spune că încă nu suntem scutiți de viitoare avarii și s-a delimitat de acuzațiile ce i se aduc, acelea că ar fi vinovat de avariile ce produc atât de mult discomfort băcăuanilor. De asemenea, primarul Necula a mai spus că proiectul pentru rezerva de apă a Bacăului își urmează drumul, char dacă, acum, executantul desemnat este contestat în instanță.
Directorul Nina Chiper a precizat că una dintre soluțiile identificate este de a stabiliza conducta prin montarea unor ancoraje, care ar rezista la eventuale alunecări de teren, dar mai există și alte problem tehnice pe care care CRAB le are în vedere. De asemenea, directorul Nina Chiper s-a referit la multe alte probleme pe care societatea CRAB, pe care o conduce de anul trecut, le are și care împiedică o activitate eficientă. ”Avem personal îmbătrânit, sunt enorm de multe concedii medicale. Sunt multe pensionări, nouă anul viitor și 20 în 2020. Nu sunt utilaje, am făcut un leasing pentru a aciziționa ce este necesar. 60% din buget sunt cheltuieli cu personalul, iar organigrama este subdimensionată. Avem pierderi mari în multe unități teritorial-administrative și multe ate probleme” . De menționat că prin rețelele învechite și ciuruite din municipiul Bacău se pierde circa 50% din apa pompată. ”Vom cheltui inutil o mulțime de bani într-o investiție nouă, de 52 de milioane de lei, dată în folosință de șase ani, care nu a fost făcută așa cum trebuie. Pierdem bani pe bandă rulantă, 40 de milioane pe an pentru a acoperi pierderile Thermoenergy și alte sute de mii de euro în problema cu apa orașului”, a conchis primarul Necula.

Foto: Directorul Companiei de Apă, Nina Chiper și primarul Cosmin Necula

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.