Peste 16 milioane de euro s-au întors în bugetul județului Bacău

Banii au fost recuperați de la Comisia Europeană în cadrul proiectelor retrospective.

Situația sumelor recuperate, prezentată de vicepreședintele CJ (foto mijloc) într-o conferință de presă

Este vorba despre un mecanism prin care Comisia Europeană restituie sumele investite de către autoritățile locale în proiecte de investiții considerate de interes local sau regional major, permițând astfel reinvestirea lor în alte proiecte cu impact asupra dezvoltării regionale. Pot beneficia de recuperarea sumelor investite doar acele proiecte care întrunesc cerințele de eligibilitate pentru instrumentele structurale.

”Aceste criterii au fost îndeplinite, iar în anul 2018, Consiliul Județean Bacău a reușit să acceseze peste 16.600.000 euro, bani europeni alocați prin Programul Operațional Regional (POR), în cadrul mecanismului de finanțare al proiectelor retrospective”, a precizat Silviu Ionel Pravăț, vicepreședintele Consiliului Județean BAcău.
Pentru sectorul de sănătate, prin proiectele retrospective POR 2014-2020, a fost recuperată suma de 8,3 mil euro. O parte din acești bani a rămas în bugetul Spitalului Județean de Urgență Bacău, fiind folosiți pentru achiziția de noi echipamente medicale, o parte a ajuns la bugetul de stat, o alta în bugetul județului Bacău.
Pentru componenta socială s-a recuperat suma de 8,3 mil euro, care a avut ca destinație bugetul de stat și bugetul local al județului.