PREMIERĂ: Bombă încastrată în rădăcina unui fag, la Oituz! Pirotehniștii ISU Bacău au neutralizat muniția chiar la fața locului și au salvat copacul

Misiune în premieră și extrem de periculoasă pentru pirotehniștii de la ISU Bacău, după ce o bombă a fost descoperită pe linia frontului din Primul Război Mondial.

Este vorba despre un proiectil de calibrul 120 mm, în perfectă stare de conservare și funcționare, care a fost descoperit la câteva sute de metri de drumul forestier ce duce la Mănăstirea Ștefan cel Mare și Sfânt de pe Muntele Bolovanu.

În decursul unui secol, scurs de la momentul bătăliilor purtate pe aceste meleaguri, pădurea a crescut în jurul bombei. Practic, proiectilul era încastrat în rădăcinile unui arbore. Această situație cu totul neașteptată și riscantă i-a determinat pe specialiștii ISU Bacău să regândească planul de atac, așa că au luat o decizie mai puțin obișnuită: să neutralizeze bomba chiar la fața locului.

Pentru că asta putea provoca distrugeri însemnate asupra naturii, s-au luat măsuri speciale. Practic perimetrul bombei a fost complet izolat, creându-se o zonă de protecție.

Ecranele de protecție au avut rolul de a proteja atât arborele lângă care a fost descoperit proiectilul, cât și pentru a diminua efectele exploziei asupra mediului înconjurător. Rezultatul a fost peste așteptări. Nu numai că arborele a fost salvat, dar raza de împrăștiere a schijelor a fost redusă la minim datorită baricadelor realizate de către echipa pirotehnică a ISUJ Bacău. Terenul a fost ulterior curățat, igienizat și a fost predat în condiții optime beneficiarului”,  au transmis reprezentanții ISU Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.