Un raport al Direcției Județene de Statistică arată că, de la începutul anului, creșterile salariale provenite de la aplicarea noii legi a salarizării în sectorul public dar și a transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, nu au fost atât de mari în termeni reali. Dacă pe hârtie, salariile au crescut cu 4 sau 5 la sută, în realitate, în buzunare creșterea a fost de 1,5-1,6 la sută. Mai îngrijorător este că s-a mărit decalajul dintre salariile încasate de băcăuani și media salariilor pe țară.

„Decalajul înregistrat între judeţ şi ţară, în ceea ce priveşte câştigul salarial nominal mediu net lunar a crescut în perioada analizată, de la o valoare minimă de  -252 lei (-10,7%) în august 2017, la un maxim de -413 lei (-15,2%) în aprilie 2018. În cadrul Regiunii de Nord-Est, câştigurile salariale medii nete din judeţul Bacău au fost în permanenţă pe locul al doilea după judeţul Iaşi, cu menţiunea că toate judeţele regiunii se află sub media ţării”, explică Eugenia Harja, director al Direcției Județene de Statistică Bacău.

Începând cu luna martie a crescut, faţă de luna decembrie 2017, câştigul mediu net salarial cu 2,85% nominal pe ţară şi cu +2,4% în judeţul Bacău, iar în termeni reali cu +1,5% pe ţară şi cu +1,0% în judeţul Bacău.

Câştigul mediu salarial net din judeţul Bacău rămâne în continuare sub media pe economia naţională, la sfârșitul lunii mai înregistrându-se o creştere de doar 1,6% în termeni reali.