Săptămâna Protecției Civile în Bacău

Începând cu data de 25 februarie, până astăzi, 04 martie a.c., Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău, a desfășurat o serie de activități cu caracter prevetiv, pentru a marca împlinirea a 90 de ani de la înființarea Protecției Civile în România.

         Acțiuni de informare preventivă și de pregătire a populației în domeniul situațiilor de urgență sunt desfășurate constant atât prin intermediul colegilor noștri din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților, Inspecției de Prevenire împreună cu personal al subunităților de intervenție și voluntarii SMURD, cât și prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

          În această săptămână, aceste activități au fost intensificate, însă scopul nostru a rămas același, de a transmite populației următorul îndemn: este important să intervenim, dar estențial să prevenim!

          Sub motto-ul „Împreună mai pregătiți”, prin activitățile desfășurate s-a urmărit educația pentru o mai bună pregătire a populaţiei la dezastre, prin cunoaştrea modalităţilor de comportare şi acţiune în cazul producerii acestora.  Trebuie să înțelegem că, pentru siguranța proprie, fiecare dintre noi trebuie să învețe să se autoprotejeze. Însușirea regulilor de comportare și adoptarea comportamentului proactiv în fața pericolelor reprezintă elementele fundamentale prin care efectele unei situații de urgență pot fi diminuate.

Așa cum am menționat la începutul acestei săptămâni, ne-am propus și, deasemnea, ne dorim în continuare să ne adresăm tuturor categoriilor de public, de la preșcolari, la cei mai învârstă cetățeni.

Astfel, în unitățile de învățământ, dar și prin intermediul Caravanei SMURD „FII PREGĂTIT!” și în cadrul Zilelor Porților Deschise, am desfășurat instruiri privind acordarea tehnicilor de prim ajutor, precum și sesiuni de informare privind regulile de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situații de urgență, în urma cărora au fost instruți aproximativ 7000 de tineri și aproximativ 600 de adulți.

Atenția noastră a fost îndreptată și către populația din mediul rural, acolo unde, aceste activități s-au desfășura prin intermediul Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență, care au fost prezente atât la lăcașurile de cult, cât și la gospodăriile cetățenești. În urma acestor acțiuni, au fost instruiți aproximativ 9500 de tineri și aproximativ 1050 de adulți.

În ceea ce privește exercițiul de alarmare publică, denumit „Miercurea Alarmelor”, vă aducem la cunoștință faptul că acesta s-a desfășurat la nivelul a 93 de Unități Administrativ Teritoriale. În cadrul exercițiului, au fost puse în funcțiune 226 se sirene, dintre acestea 102 au fost acționate centralizat și 135 individual.

Ne-am propus să ajungem la un nivel de reziliență ridicat, iar în acest sens, solicităm din nou populației să devină partenerii noștri în acest demers! În încheiere, dorim să le mulțumim atât cetățenilor care au fost receptivi în cadrul acțiunilor noastre, dar și instituțiilor și autorităților publice care ne-au sprijinit și ne sprijină încontinuare în acest demers.

 

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.