Scandal după scandal! După Maternitate, două spitale riscă închiderea!

Mai multe propuneri de reorganizare a spitalelor băcăuane sunt incluse într-un masterplan care se va discuta pe 25 februarie, la Iași.

Spitalul TBC va pierde din specializări, urmând să trateze doar pacienți de TBC.

După scandalul reducerii de paturi și de personal de la Maternitatea Bacău, soldat cu un protest și demisii, o altă propunere a MInisterului Sănătății include, în masterplanul pe sănătate, reducerea numărului de paturi la unele unități spitalicești din județ, dar și închiderea a două dintre ele. Este vorba despre spitalele din Comănești și Buhuși, de mai mici dimensiuni, dar la care se fac în prezent investiții cu fonduri europene și există planuri chiar de extindere și dotare. Primarii sunt la curent cu acest plan, urmând ca pe 25 februarie să participe la Iași la o întâlnire cu ministrul Sorina Pintea, pentru a-și spune punctul de vedere.

Viorel Miron, primar Comănești

„Sunt decis să merg în instanță dacă propunerea trece. Este revoltător. Noi am reușit prin instanță să obținem redeschiderea, am făcut investiții, mai avem planuri, deci refuz categoric un astfel de scenariu”, a declarat Viorel Miron, primarul din Comănești.

 

Și Buhuși ar urma să aibă doar ambulatoriu de specialitate.

Vasile Zaharia , primar Buhuși

„Deocamdată este doar o propunere și sper că vom veni cu suficiente argumente ca să evităm închiderea. Dacă se va dori, ne vom reorienta din punct de vedere al specializărilor, dar ne dorim să păstrăm spitalul”, a declarat Vasile Zaharia,primarul Buhușiului.

 

 

Nici Spitalul TBC nu scapă de probleme, urmând să fie redus numărul de paturi și să devină un spital cu mono-specializare, adică să fie tratați doar pacienții cu TBC. La ora aceasta aproximativ 40% din pacienții unității sunt cu alte afecțiuni respiratorii, a căror incidență este în creștere.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că deocamdată este vorba doar de un proiect, solicitat chiar de Uniunea Europeană, în vederea construirii spitalelor regionale.

„Aceste masterplanuri sunt o condiționalitate a Comisiei Europene, care dorește să vadă sustenabilitatea sistemului din România. Sunt făcute de experți, nu de Ministerul Sănătății, și trebuie aprobate prin ordin de ministru. E adevărat că documentul are antetul ministerului, dar a fost realizat de experți care au predat acel document, iar ministerul este răspunzător pentru aplicarea lui, altfel nu putem accesa fondurile pentru spitalele din Iași și Cluj.  Și pentru că aceste masterplanuri nu corespund realității, am convocat conform legii o dezbatere, astfel încât să prezentăm poziția noastră și un masterplan corespunzător cu realitatea”, a spus Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.