Spitalul Municipal Bacău trece la Consiliul Județean / Primarul USR al Bacăului a pierdut în disputa cu PSD pentru administrarea noului spital

Spitalul Municipal Bacău a trecut de la primărie în domeniul public al județului, pentru a fi integrat în Spitalul Județean de Urgență, iar lucrările începute în urmă cu 15 ani să fie încheiate. Spitalul va fi astfel administrat de către Consiliul Județean Bacău, condus de PSD.

Consiliul Local Bacău a dat undă verde proiectului prin care se va încerca obținerea finanțării prin PNRR sau de la Banca Europeană pentru Investiții.

”Sunt deja 15 ani de când se lucrează la acest spital municipal și tocmai în ideea asta am fost de acord cu transmiterea lui către Consiliul Județean. Ultimii 2 primari ai municipiului nu au fost în stare să îl finalizeze, chiar dacă au avut această șansă. Consiliul Județean și-a asumat și politic, dar și administrativ că va depune toate demersurile și eforturile pentru finalizarea lui din fonduri europene, prin PNRR. Este vorba de zeci milioane de euro, 20-30 de euro care trebuie băgate acolo, astfel încât acest obiectiv să fie finalizat, dar și ulterior, un astfel de obiectiv trebuie întreținut, trebuie plătite utilitățile, trebuie populat cu medicii. Consider că actualul management al Consiliului Județean prin Spitalul Județean poate duce asta la îndeplinire, degrevând practic bugetul local și având cu toții împreună acest obiectiv funcțional pentru sănătatea băcăuanilor”, susține viceprimarul municipiului Bacău, Cristian Ghingheș, citat de Rador.

Cristian Ghingheș a fost membru USR, provenit din PLUS și este în conflict cu primarul Lucian Stanciu-Viziteu (USR).

Suma estimată pentru finalizare este de 25 de milioane de euro pentru terminarea ultimelor trei etaje.

Primarul municipiului Bacău, Lucian Stanciu-Viziteu (USR) acuză că „majoritatea era formată și concluziile erau trase, înainte de a se vota” în Consiliul Local. El precizează că are conștiința împăcată și speră ca noii administratori să poată finaliza acest obiectiv cât mai grabnic.

„De astăzi, clădirea Spitalului Sfânta Maria nu mai este a municipiului, din dorința majorității consilierilor locali.

Așa cum probabil ați aflat, clădirea Spitalului municipal ”Sf. Maria” a fost transferată către Consiliul Județean Bacău. Majoritatea consilierilor locali au votat astăzi cu optimism și încredere că va fi finalizată repede, chiar dacă nu s-a menționat nici un termen. M-au surprins discuțiile stârnite în plenul ședinței, controversele și dilemele aleșilor locali, în condițiile în care opt consilieri au cerut această ședință de îndată și alți 5 au afirmat public de la primele ore ale dimineții că vor vota ”pentru”. Adică majoritatea era formată și concluziile erau trase, înainte de a se vota.

În calitate de băcăuan și de primar al băcăuanilor, am conștiința liniștită și împăcată!

În cei 2 ani de mandat, am reușit includerea obiectivului pe lista de investiții a PNRR și finalizarea subsolului și a parterului acestei unități spitalicești, dând spre folosință Spitalului Județean de Urgență etajele 4 și 5 în perioada grea a pandemiei. Singura mea dorință a fost să se respecte ghidul alcătuit de specialiștii în domeniu medical și să se urmeze pașii indicați de profesioniști.

Voi depune toate diligențele pentru ca transferul a tot ceea ce a însemnat Spitalul Municipal Sf. Maria către Consiliul Județean să se facă legal și corect.

Să dea Dumnezeu ca noii administratori să poată finaliza acest obiectiv cât mai grabnic și băcăuanii să poată beneficia de condiții și tratamente medicale la standarde europene”, a scris primarul USR pe pagina sa de Facebook.

Disputa privind administrarea spitalului municipal detează de mai multe luni. Construcția este finalizată în proporție de 85%, însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a susținut că spitalul din Bacău nu este eligibil pentru finanțarea din PNRR, deoarece nu există din punct de vedere juridic.

„Consider nu doar inacceptabil, după atâția ani de muncă și investiții, ci și strigător la cer, să fie exclus din lista de investiții prin PNRR singurul spital din România finalizat în proporție de peste 85 la sută”, afirma primarul Viziteu în iulie.

Totodată, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu (USR) l-a acuzat pe actualul ministru, Alexandru Rafila (PSD), că vrea să blocheze unul dintre puținele proiecte care nu sunt doar pe hârtie, cel al spitalului municipal Bacău, unde construcția este finalizată în proporție de 85%.

Voiculescu spunea că în acest proiect au fost investite deja peste 170 de milioane de lei și că se cere finanțarea din PNRR a ultimelor 3 etaje.

Obiectivul de investiții „Spital Municipal Bacău” a fost dat de Guvernul României prin ordonanță de urgență în administrarea Consiliului Local. Apoi, în 2020, s-a desființat personalitatea juridică la spitalul municipal. În următorul pas se reorganizează Spitalul Județean Bacău astfel încât noul pavilion să facă parte din acesta, CL și CJ Bacău să fie ambele autorități tutelare, iar patrimoniul nou (clădirea spitalului municipal) să rămână în proprietatea municipiul Bacău, explica Voiculescu

„Adevărul este că PSD vrea doar să poată «administra» singur acest spital. Nu vor să facă această etapă din studiu, deși ambele autorități administrative au fost de acord”, afirma Vlad Voiculescu.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.