Valentin Ivancea, după tragedia de la Neamț: Cred că ce s-a întâmplat la Piatra Neamț arată că sistemul sanitar și-a atins limitele

 

Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău, împreună cu Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău, au verificat duminică sistemele de siguranță anti-incendiu existente la nivel de spital.

”Tragedia petrecută la SJU Neamț m-a marcat profund – și Consiliul Județean Bacău are în administrare un spital aflat în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Cred că ce s-a întâmplat la Piatra Neamț arată că sistemul sanitar și-a atins limitele: spitalele sunt supraîncărcate, personalul medical suprasolicitat, resursa medicală specializată – insuficientă în raport cu creșterea exponențială a numărului de cazuri ajunse în ATI-uri.

Practic, numeric avem același personal medical, în timp ce cazurile Covid19 s-au multiplicat de câteva ori.

Am propus la mijlocul acestei săptămâni un plan integrat de asistență medicală, la nivelul județului Bacău, cu măsuri concrete care să asigure, în principal: creșterea capacității de preluare și spitalizare a cazurilor Covid19, prin asigurarea de noi locuri; asigurarea personalului medical specializat pentru deservirea acestor noi capacități medicale.

Fără o viziune integrată la nivel de județ, în care resursa materială și cea umană să fie corelate, nu vom fi eficienți în combaterea pandemiei – sistemul medical, întins la maxim cum e acum, va înregistra noi sincope, iar până la colaps nu mai e decât un pas.

Am verificat alături de managerul SJU Bacău, sistemele de siguranță anti-incendiu existente la nivel de spital – așa-numitul „inel de incendiu”, investiție realizată începând cu 2014 la SJU, în valoare de aprox. 2 milioane euro: s-a refăcut sistemul de hidranți exteriori pe toată suprafața unității medicale, respectiv 10 clădiri principale, întinse pe 8 hectare și s-a construit rezerva de apă a spitalului, cu rezervor și sisteme de pompare a apei la înaltă presiune.

Am verificat, de asemenea, și sistemele de siguranță existente în ATI-Covid de la etajul 5 al Spitalului Municipal, unde în urma unei investiții derulate de Consiliul Județean în parteneriat cu CL am creat facilități de preluare și tratare a pacienților critici.

Nu în ultimul rând, am verificat și lucrările cu fonduri europene la extinderea UPU, din cadrul spitalului, și construirea unui heliport, lucrări complexe care vor spori capabilitățile SJU Bacău pe zona de intervenții în cazurile de urgență.

Reiterez, în final, nevoia imperioasă de a lua decizii și de a adopta urgent, în CJSU, planul integrat de care am vorbit, cu cele mai importante obiective ale sale: creșterea capacității de spitalizare în cazurile Covid19, mai ales a cazurilor critice, prin amenajarea și punerea în funcțiune a etajelor 3, 2 și 1 de la Spitalul Municipal – vom reduce presiunea pe ATI-urile existente și personalul medical aferent; asigurarea personalului medical adecvat, specializat, pentru a evita surmenajul medicilor și asistenților care lucrează în gărzi/ture Covid ce presupun o uzură crescută.

Eu cred cu tărie că reclădirea încrederii în sistemul medical și autorități este crucială și nu poate fi realizată decât printr-un efort comun, altruist, al tuturor factorilor responsabili implicați.

Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor de la Piatra Neamț și sunt alături de acești oameni greu-încercați. Dumnezeu să-i ierte pe cei dispăruți.

Reiterez, în final, nevoia imperioasă de a lua decizii și de a adopta urgent, în CJSU, planul integrat de care am vorbit, cu cele mai importante obiective ale sale: creșterea capacității de spitalizare în cazurile Covid19, mai ales a cazurilor critice, prin amenajarea și punerea în funcțiune a etajelor 3, 2 și 1 de la Spitalul Municipal – vom reduce presiunea pe ATI-urile existente și personalul medical aferent; asigurarea personalului medical adecvat, specializat, pentru a evita surmenajul medicilor și asistenților care lucrează în gărzi/ture Covid ce presupun o uzură crescută.” a declarat Valentin Ivancea.

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.