Zeci de băcăuance au fost diagnosticate cu cancer de col uterin

Astăzi, începe Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, o boală care afectează zeci de băcăuance în fiecare an. Timp de șapte zile, se vor desfășura activități de informare a femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire a acestuia. Fiind una dintre formele de cancer ce pot fi prevenite prin vaccinare împotriva infecției persistente cu HPV și prin depistarea și tratamentul leziunilor precanceroase, acest tip de cancer beneficiază de prevenție primară și de vaccinare.

“Cancerul de col uterin se situează ca a treia cauză principală a cancerului la femei și este al doilea cel mai frecvent cancer întâlnit la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin nou diagnosticate în Europa provin din România, incidența fiind de 3,5 ori mai ridicată decât media UE, iar în România se înregistrează anual peste 4.000 de cazuri noi de cancer col uterin”, spune Anda Dumitrescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Bacău. La nivelul județului Bacău, în primele nouă luni ale anului 2018, s-au înregistrat 69 de cazuri noi de cancer de col uterin.
Totodată, în cadrul Programului Național de Prevenire și Control Screening a centrului de col uterin, anul trecut, 2.555 de femei, din județul Bacău, s-au prezentat la medic pentru efectuarea testarea Babeș- Papanicolau. În cadrul controlului, cele mai frecvente diagnostice existente au fost: infecții de diferite cauze, modificări celulare non-neoplazice, respectiv inflamații și anomalii ale celulelor epitelilale.