Consiliul Județean Bacău cumpără Casa Alecsandri

După ce în urmă cu un an de zile, consilierii județeni au aprobat exercitarea dreptului de preemțiune asupra Casei Alecsandri, comisia de negociere a ajuns la un preț final și va face achiziția până la sfârșitul acestui an. De la un preț de 411 mii de euro, CJ Bacău va plăti 132 de mii de euro.

„A fost mai bine de jumătate de an de negocieri. Mă bucur că am reușit să preluăm imobilul pentru că Bacăul este sărac în clădiri de patrimoniu. Vom găsi cu siguranță resursele financiare să facem achiziția și să fim proprietari chiar înainte de finalul acestui an”, a declarat Sorin Șova, consilier județean.

Casa Alecsandri a aparținut familiei, apoi gen.Dragomir Badiu care a înființat primul așezământ de cultură din orașul Bacău: Casa de Sfat și Citire „Vasile Alecsandri”.

Clădirea a fost naționalizată, înscrisă în lista monumentelor istorice, a găzduit o grădiniță, iar după Revoluție a fost retrocedată Floricăi Urziceanu, fiica generalului.

În anul 2000, aceasta a vândut-o firmei Info-Terra, aparținând cetățeanului italian Mario Maggi, care a lăsat-o în paragină. De atunci încearcă vânzarea imobilului, iar de la un preț de un milion de euro, a ajuns să îl vândă cu o zecime. Potrivit unor evaluări specializate, valoarea imobilului este 153 de mii de euro.

Casa Alecsandri poate fi reabilitată cu fonduri europene,  prin Ministerul Culturii, fonduri destinate imobilelor monument istoric care sunt în stare avansată de degradare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.