Controale DSVSA în martie! Ce nereglui s-au găsit

În luna martie , personalul cu atributii de control oficial in domeniul siguranței alimentelor  din cadrul D.S.V.S.A. Bacău  , a initiat si efectuat la nivel județean un număr de 328 de controale  in unitatile supuse controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor .

           

          Acțiunile de verficare au vizat: respectarea de către operatorii economici din domeniul alimentar  a condiţiilor de înregistrare/ autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP) si nu in ultimul rand recomandarile din  planul tematic privind supravegherea si verificarea modului de producere, depozitare, transport si valorificare a carnii de miel si a oualelor destinate consumului uman si a altor alimente specifice sarbatorilor pascale.

 

        Controalele efectuate de inspectorii D.S.V.S.A. Bacău  se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară si au rol nediscriminatoriu, in vederea garantarii  siguranței alimentare si prevenirea toxiinfecțiilor alimentare datorate consumului de alimente nesigure si verificarea modului de respectare a conditiilor de igiena in unitatile care depoziteaza, produc si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimala.

 

             Pentru  neregulile constatate și încălcarea prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat  28 sancțiuni contravenționale, si anume:

-16 amenzi contraventionale, potrivit HG nr. 984/2005 cu modificarile si completarile ulterioare,  in valoare totala de 116.500 lei;

-12 avertismente scrise, conform OG nr. 2/2001 cu modificarile si completarile ulterioare,

 

      Complementar s-a dispus retinerea oficiala si neutralizarea conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare : 153,75 kg produse alimentare de origine nonanimala si 2.6 kg produse alimentare de origine  animala.

 

    Principalele neconformitati constatate si sanctionate au fost:

 

  • Nerespectarea conditiilor de depozitare a produselor alimentare impuse de producatori;
  • Nerespectarea compartimentarii vestiarului destinat personalului angajat.
  • Utilizarea  in activitatea desfasurata a unui echipament de protectie sanitara a alimentului incomplet de catre personalul angajat;
  • Nerespectarea conditiilor de igiena a produselor alimentare conform legislatiei in vigoare (paviment, pereti, agregate specifice neigienizate);
  • Nerespectarea cerintelor privind intretinerea spatiilor unitatii;
  • Etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare;
  • Raionarea necorespunzatoare a produselor alimentare in spatiile de depozitare alimente aferente unitatilor.
  •  

  In conformitate cu Programul strategic naţional sau cu ocazia instrumentarii /solutionarii reclamatiilor , au fost prelevate  probe în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice în alimente și de pe suprafețe/ ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară.  

Sursa: Realitatea de Bacau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.