Fermă pomicolă din Bacău, distrusă din cauza unui erbicid interzis. Ce a pățit firma care a folosit substanța interzisă

Amenzi uriașe aplicate de Garda de Mediu Bacău, după ce proprietarul unei ferme pomicole s-a plâns că vecinii, cultivatori de porumb, i-au ars pomii fructiferi cu erbicide interzise. Ancheta începută de Garda de Mediu a demonstrat că proprietarul livezii a avut dreptate, iar cultura de porumb învecinată a fost erbicidată, din avion, cu o substanță interzisă. Atât proprietarul culturii de porumb, cât și firma care a efectuat tratamentul au primit amenzi uriașe.

Iată, mai jos, comunicatul Gărzii de Mediu Bacău:

“Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bacău a demarat un control în urma unei sesizări formulate de administratorul unei ferme pomicole situate în comuna Dămieneşti – județul Bacău în care acesta a reclamat faptul că plantația de 10 ha de pomi fructiferi a fost compromisă total după ce proprietarul unei firme care deține un teren agricol în vecinătate a efectuat erbicidarea plantației sale de porumb, prin împrăștierea produsului fitosanitar din avion. În timpul verificărilor, comisarii GNM au constatat că aspectele sesizate se confirmă în teren, iar societatea care a efectuat tratamentul fitosanitar nu deține avizul de la autoritățile competente pentru pulverizarea din avion a erbicidului Taifun 360 SL, la cultura de porumb aflată pe terenul pe care îl are în administrare, fiind încălcate, astfel, prevederile OUG 195/2005 cu modificările și completările ulterioare. Totodată, s-a constatat că produsul TAIFUN 360 SL (cu care a fost realizată erbicidarea) nu se regăsește în lista produselor de protecție a plantelor autorizate în vederea aplicării prin pulverizare aeriană.

În urma celor constatate, societatea respectivă a fost sancționată cu amendă contravenţionala în valoare de 60 000 lei. De asemenea, au fost stabilite două măsuri cu termen permanent în sarcina societăţii :

  1. Interzicerea aplicării produselor de protecţie a plantelor cu mijloace aviatice fără avizul autorităţilor competente pentru protecţia mediului.
  2. Interzicerea utilizării produselor de protecţie a plantelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost omologate.

Totodată, în timpul verificărilor la firma care a efectuat aplicarea tratamentului s-a constatat că societatea nu a respectat condiţiile stabilite în autorizaţia de mediu, motiv pentru care a fost sancţionată cu amendă contravenţionala în valoare de 100 000 lei, conform prevederilor art.96, alin.3, pct.1 din OUG 195/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Suplimentar, comisarii GNM au impus 5 măsuri cu termen permanent firmei respective.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.