În cursul acestei luni, au fost controlaţi 272 angajatori și au fost aplicate 32 amenzi, totalizând 200.300 lei.

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 153 de angajatori la care lucrau 8562 de salariați. Au fost aplicate 43 sancţiuni contravenţionale, din care 20 avertismente și 23 amenzi  în valoare totală de 155.300 lei. 

Astfel, au fost depistați 3  angajatori care practicau muncă fără forme legale (6 persoane), fiind aplicate 3 sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 120.000 lei. 

Tot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara; 
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
  • nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
  • nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus inspectorii ITM au efectuat 56 de controale au fost aplicate 62 de avertismente si 2 amenzi in valoare de 10.300 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  119 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 45.000 lei și 232 avertismente.

 

 Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 16 comunicari de accidente, 14 soldate cu incapacitate temporară de muncă si 2 soldate cu decesul salariatilor.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

  • nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
  • instruire necorespunzatoare 
  • lipsa control medical 
  • neintocmire plan de prevenire si protectie 
  • echipamente de munca necorespunzatoare 

 

Pe parcursul lunii octombrie 2020, au fost inregistrate 40  sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale si nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentara si repausul saptamanal. 

Sursa: Realitatea de Bacau