Opt porci au fost eutanasiați de inspectorii sanitar-veterinari din Bacău, în urma depistării unui transport ilegal de suine. Animalele se aflau într-o dubă, în zona aferentă târgului de la Oituz, iar transportatorul nu a putut prezenta nici un fel de documente de proveniență pentru animale. El a fost sancționat cu o amendă de 1500 de lei de inspectorii DSVSA.

Totodată, Direcția Sanitar-Veterinară Bacău anunță intensificarea controalelor, în contextul apariției unui nou focar de pestă porcină africană la granița cu județul Vrancea. Focarul a fost confirmat în comuna Homocea, satul Lespezi, iar mai multe localități din sudul județului Bacău sunt incluse în zona de protecție.

Pentru a preveni apariția Pestei Porcine Africane pe teritoriul județului Bacău subliniem și reinformăm crescătorii de porcine din sistem gospodăresc cu privire la necesitatea respectării următoarelor reguli minime pentru a evita îmbolnăvirea suinelor. Nu cumpărați purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Subliniem faptul că toți porcii identificați în mijloace auto din trafic, transportați fără respectarea restricțiilor sanitare veterinare vor fi CONFISCAȚI, EUTANASIAȚI ȘI ECARISAȚI ÎN CONDIȚIILE LEGII”, se arată într-un comunicat al DSVSA Bacău.